Το πρώτο 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο για αγώνες ράλι, είναι γεγονός και έχει τη δυνατότητα να παράγει σχεδόν 550 ίππους.

Πρόκειται για δημιούργημα της αυστριακής εταιρείας Stard, ιδιοκτησίας του πρώην οδηγού του παγκόσμιου πρωταθλήματος Rallycross, Manfred Stohl, η οποία μετά από χρόνια δοκιμών κατάφερε να φέρει σε πέρας το πρωτοποριακό concept.

 

Για το πρώτο ηλεκτρικό, αγωνιστικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιήθηκε το αμάξωμα ενός Peugeot 207 Super2000, στο οποίο και τοποθετήθηκε μία τετρακίνητη μηχανή, ισοδύναμη με μία κλασική, ιπποδύναμης 544 ίππων και ροπής 760 νανομέτρων.

 

Προς το παρόν όμως, το αυτοκίνητο μπορεί να τρέξει στη μέγιστη ισχύ, μόνο για 15 συνεχή λεπτά και μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 195 χλμ την ώρα, χρησιμοποιώντας μόνο μια ταχύτητα.

 

 

Παράλληλα, ζυγίζει 1.250 κιλά και μπορεί να φθάσει το 90% της πλήρους ροπής του σε 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου από στάση. Οι δε μπαταρίες του, έχουν σχεδιαστεί από την ίδια τη Stard, με την ισχύ τους να αναμένεται να αυξηθεί μελλοντικά.

 

«Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία, το πιο εκπληκτικό αυτοκίνητο, που έχω οδηγήσει ποτέ», σχολίασε σχετικά ο Stohl, ο οποίος και είχε αναλάβει την οδήγησή του κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των δοκιμών.

 

Για την αίσθηση μάλιστα, της «εκτίναξης» στα 195 χλμ την ώρα, τόνισε ότι «νιώθεις σαν να είσαι σε μια γιγαντιαία σφεντόνα από καουτσούκ στο διάστημα!».